Топ 10: куди поїхати у Східниці та околицях

1) Фестиваль «Ту Стань!»

«Ту Стань» входить до 100 найкращих подій для туризму в Україні – місце куди дійсно варто поїхати.

Захід вперше відбувся 2006 року і є найстарішим в Україні історичним фестивалем, що відбувається безперервно. Особливістю заходу є його орієнтованість на визначений період минулого — час існування наскельного міста фортеці Тустань, IX—XVI століття.

На галявині, біля Фортеці «Тустань», проходять головні події фестивалю, зокрема лицарські двобої, стрільба із каменометної машини, а кульмінація фестивалю – штурм вежі за допомогою тарана стінобитної машини. Гості фестивалю можуть зануритись у неймовірну атмосферу :послухати середньовічну музику, скуштувати тогочасну їжу, подивитись на вогняне дійство чи виставу театру тіней. Також можна взяти участь в іграх та забавах, майстер-класах з танців чи народних ремесел.

Фестиваль відбувається щорічно у перші вихідні серпня.

2)Оглядова вежа на горі Цюхів Верх

Влітку 2022 року на вершині гори Цюхів Діл з’явилася 15-метрова оглядова вежа, звідки на 360 градусів відкриваються чудові краєвиди. Висота вежі, разом з горою, становить 946м.

З висоти можна спостерігати за різноманітними природними красами, такими як ліси, річки, озера чи гірські хребти. Кольорова палітра різноманітних рослин і геологічних утворень створює вражаючий пейзаж.

3) Дерев’яна церква Святого Миколая

 Її ви побачите здалеку й точно захочете підійти ближче. Кам’яна споруда, зведена в 1695 році, була не раз відреставрована, проте зберігає дух свого часу донині – всередині різьблений дерев’яний іконостас. На цій території з тих часів до сьогоднішнього дня збереглася стара мурована кам’яна дзвіниця та могила з надмогильним пам’ятником відомому східницькому нафтопромисловцю Казимиру Одживольському. Церква знаходиться с. Новий Кропивник, 5 км від смт. Східниця.

4) Найвища дерев’яна вежа в Європі

Дзвіниця, яку вінчає хрест, на сьогодні є найвищою у Європі – розташована на висоті 907 метрів над рівнем моря. Цей рекорд зафіксували у Книзі рекордів України. Дерев‘яна споруда має висоту 43 метри.

5) Церква апостолів Петра і Павла

Над проектом цієї споруди, трудився архітектор Василь Нагірний. Входить до найкрасивіших мурованих храмів на Прикарпатті.

Точних даних про дату побудови церкви нема. Будівля була на Глинянському шляху, який з кінця XVI ст. почали називати вулицею Личаківською. Перша згадка про храм датована 13 жовтня 1648 року, коли у своєму листі львівський лавник і писар Самійло Кушевич писав про делегацію католицького «патриціату» Львова на переговори з Богданом Хмельницьким дить до найкрасивіших мурованих храмів на Прикарпатті. Знаходить церква у центрі смт. Східниця.

6)Фортеця Тустань

Фортеця Тустань розташована біля села Урич.Знаходиться у 8 км від Приватний дім “LOFT HOUSE” 

Багаторічний дослідник Тустані Михайло Рожко на основі залишених слідів та археологічних розкопок виконав графічну реконструкцію фортеці. Це дає можливість побачити архітектуру фортеці того часу (з достовірністю на 90%). Унікальне поєднання природних скель та дерев’яної архітектури на висоті 40-80 м над рівнем долини зробило фортецю неприступною і водночас вражаючою.

7) Найвища оборонна вежа Львівщини і таємничий костел на місці язичницького Капища

Мова піде про національну пам’ятку – костел Святого Варфоломея та його шпилясту оборонну вежу. Її висота – 35 метрів. Це навища оборонна вежа Львівщини. Схожий аналог – вежа у селі Скелівка, але вона на десять метрів нижча.Знаходиться оборонна вежа у Дрогобичі яка бачила ще війська Богдана Хмельницького та вистояла. 

Костел та Вежа збудовані з автентичної червоної цегли. Ця кладка бачила ще саму королеву Бону. Вона, за переказами, залишила тут скарб для відновлення храму у випадку війни. Його так і не знайшли, адже з костелом досі все гаразд!

8)Риболовля

Ловля форелі в озері з протічною джерельною водою з гірської річки.
Зловлену форель можна приготувати або забрати з собою.
Риболовля цілий рік.

Знаходиться Форельник у селі Опака всього у 8 км від Східниці.На території комплексу є джерела мінеральної води: 3 типу “Нафтуся” та 1 залізистої.

Риболовля в озері, ставок для купання, кафе, альтанки, дитячий майданчик, батут, гойдалки, сіновал, єдина в Україні всесезонна траса для сноутюбінгу.

Години роботи:11:00-21:00 (замовлення на приготування риби приймається до 20:00).

Вартість послуг:Спуск на тюбах — 20 грн.
Ловля форелі — 420 грн за 1 кг, осетр — 600 грн за 1 кг.
Приготування форелі — від 40 грн за 1 рибину (у залежності від виду приготування).
Оренда альтанок — за домовленістю.

До речі правильно цю рибу українською називати “Пструг”.

9)Водоспад «Чотири Копитця»

Водоспад “Чотири копитця” – природний куточок неперевершеної краси.

Улітку водоспад стає не лише естетичним враженням, але й природним оазисом для відпочинку. Його невеликі розміри роблять його ідеальним місцем для відпочинку на галявині та навіть купання в його прохолодних водах.

Всього за 10 хвилин прогулянки від готелю Приватний дім «LOFT HOUSE» Ви зможете насолодитися красою природи, прогулятися у лісі, вдихаючи свіже повітря, та відчути спокій, який приносить це чарівне місце.

10) ПАРК  СВЯТОГО ПАНТЕЛЕЙМОНА ЦІЛИТЕЛЯ

Парк було відкрито 9 серпня 2013 року у день пам’яті християнського Святого Пантелеймона Цілителя.

Причина в тому, що саме тут є маса мінеральних цілющих джерел, які разом із неймовірними природними умовами повертають фізичне та душевне здоров’я. Звідси і назва парку на честь Пантелеймона Цілителя.

Чекаємо Вас у Приватний дім «LOFT HOUSE»